Rumoer aan de Amstel, het stadhuis en het muziektheater 1808-1988

Uitgeverij Lubberhuizen | Amsterdam 2016

Het was eeuwenlang een hoofdpijndossier: een geschikt nieuw Amsterdams stadhuis.

3.Kaft_RumoerIn 1808 was het stadhuis op de Dam door Lodewijk Napoleon als koninklijk paleis in gebruik genomen en het bleef ook daarna als paleis dienst doen. De gemeenteambtenaren werkten in het achterafgelegen Prinsenhof aan de Oudezijds Voorburgwal tussen kantoren, tabaksmagazijnen en bordelen.

De zoektocht naar een goede oplossing duurde voort. Steeds voltrok zich eenzelfde patroon: de Amsterdammers riepen om teruggaaf van het paleis aan de stad, raadsleden deden suggesties en B & W hielden de boot af.

Uiteindelijk besloot de gemeente in 1954 dat het nieuwe stadhuis aan de Amstel zou verrijzen, maar de bouw begon pas in 1982, onder luid protest. Het bouwplan omvatte inmiddels ook een theater, een ander project waar de stad al heel lang mee worstelde. De Stopera was geboren, met dank aan de Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer, die het samengevoegde ontwerp voltooide met architect Cees Dam.

In 1986 werd het gebouw na een fikse overschrijding van het bouwbudget geopend.

  Bestel het boek hier

In de media:

‘Liagre Böhl schreef de lange geschiedenis vol conflicten, moddergooien en blamages met smaak op, voorzien van vele afbeeldingen en foto’s.’ – NBD Biblion

‘Herman de Liagre Böhl heeft een evenwichtige en toegankelijke geschiedenis geschreven van de twee hoofdstedelijke “hoofdpijndossiers”.’ Geografie

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close