Steden in de steigers – Stadsvernieuwing in Nederland 1970-1990

Uitgeverij Bert Bakker/Prometheus | Amsterdam 2012

Grootschalige krotopruiming en cityvorming gaven in Nederland in de jaren zestig en zeventig de toon aan.

6.Kaft_StedenindeSteigersEen bekend voorbeeld hiervan is Hoog Catharijne in Utrecht, waarvoor destijds een negentiende-eeuwse wijk is gesloopt om aan bouwgrond te komen. Maar het tij keerde en begin jaren zeventig ontstond er in veel Nederlandse steden verzet tegen dit overheidsbeleid.

Er ontstonden actiegroepen die in opstand kwamen tegen het gemeentelijke saneringsbeleid. Zij hanteerden geladen termen als ‘kaalslag’ en ‘deportatie’. De eisen van de bewoners kwamen neer op de slogans ‘Bouwen voor de buurt’ en ‘Baas in eigen buurt’.

De stadsvernieuwing is uit deze tegenbeweging ontstaan en werd gemeengoed. Wie nu door oudere stadsdelen loopt in welke Nederlandse stad ook, kan zich niet meer voorstellen wat een verveloze, krakkemikkige, bouwvallige rotzooi er veertig jaar geleden overal te zien was.

Het werk is zo grondig gedaan, dat  de woorden ‘krot’ en ‘achterbuurt’ historisch zijn geworden. De oude stad is herboren en weer attractief.

Bestel het boek hier

In de media:

4 januari 2013 – http://www.nrc.nl over Steden in de steigers. Stadsvernieuwing in Nederland 1970-1990  | Uitgeverij Bert Bakker/Prometheus, Amsterdam 2012

‘Jan Schaefer is een held’

Nederland heeft meer geld uitgegeven aan stadsvernieuwing dan aan de Deltawerken. Volgens historicus Herman de Liagre Böhl was het een enorm succes: ‘De grootste stadsverbetering van Europa, en de duurste’

Lees het interview hier: https://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/04/jan-schaefer-is-een-held-1191967-a216060

 

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close